Fakta

Regnbåge, Oncorhynchus mykiss


Regnbåge, Oncorhynchus mykiss (tidigare: Salmo gairdneri eller Salmo irideus) är en fiskart som ingår i släktet Oncorhynchus och familjen laxfiskar.

Fiskarten kallas för många olika varianter som "regnbågsöring", "laxforell", "fjordörret", "blanklaxöring" och "röd forell". Enligt svenska livsmedelsverket är både "regnbåge" och "regnbågslax" godkända handelsnamn. 

Regnbåge är en laxfisk med ursprung från den amerikanska västkusten. Den odlas runt om i världen, en hel del även i Sverige, både i söt- och saltvatten. Vikten brukar ligga under 1kg, men stora odlade exemplar kan bli uppemot 5kg tunga. Smaken är mild och påminner en del om lax, och köttet varierar i färgen från nästan vitt till ljusbrunt, rosa och rött. Namnet kommer av det rödvioletta färgband man kan ana längsmed sidorna, och som blir extra färggrant under lektiden.

Regnbågslax, Oncorhynhcus mykiss


Närings- och energivärde:
Energi: 160.5kcal/671.4kJ
Protein: 18.6g
Fett: 9.6g varav mättat: 2.21g, enkelomättat: 2.82g, fleromättat: 3.62g, kolesterol: 55mg
Vattenl.vitaminer: Folat: 26mcg, Niacin: 8.4mg, B2: 0.2mg, B1: 0.08mg, B6: 0.69mg, B12: 5mcg
Fettlösl.vitaminer: D: 13.6mcg, Retinol (A-vit): 30mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.9mg
Mineraler: Fosfor: 245mg, Järn: 0.4mg, Kalcium: 69mg, Kalium: 420mg, Magnesium: 25mg, Natrium: 52mg, Selen: 26mcg, Zink: 0.4mg (per 100 g ätlig del)
​​​​​​​Regnbågslaxen har gott om A- och D-vitamin.

Det nyttiga omega-3 fettsyran


​​​​​​​Fleromättade omega-3- och omega-6-fetter är något vi inte kan klara oss utan. Enligt livsmedelsverket är dom livsnödvändiga och till skillnad mot andra fetter så kan inte kroppen tillverka det själv. Vi måste få i oss det via maten.

Omega 3 fetter har i en rad vetenskapliga undersökningar visat sig ha en rad positiva egenskaper:
  • Sänkning av blodfetter och blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar  
  • Bibehåller blodkärlens elasticitet, minskar risken för blodpropp
  • Bekämpar inflammationer i hjärnans celler  
Att det är viktigt att äta mat som innehåller mycket omega-3, till exempel fet fisk rekommenderas för alla åldrar. För små barn är det om möjligt ännu viktigare att få i sig tillräckligt med omega-3 än det är för vuxna, eftersom omega-3 och omega-6 bidrar till att de utvecklas och växer normalt.